Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Először csökkent a lakások ára 2013 óta

Erős márciusi forgalom jellemezte az ingatlanpiacot, amely ugyan 7 százalékos elmaradást mutat az egy évvel korábbi értékhez képest, mégis jelentősen túlmutat a tavalyi második féléven - derül ki a Duna House legfrissebb elemzéséből. Az országos lakásárak reálértéken stagnálnak, míg nominál értéken 2013 közepe óta először mutatnak csökkenést.

Az adásvételek számának elmaradása a korábbi negyedévekre jellemző folyamatos áremelkedéssel magyarázható, melyet követően a piacnak szüksége volt egy adaptációs időszakra, ahol a vásárolni szándékozók kivárták az árak további irányát. A márciusi tranzakciószámok, de már a februárban érzékelhető keresleti növekedés is arra utalnak, hogy visszatértek a vevők a piacra, vagyis keresleti oldalon nincs további várakozás egy esetleges árcsökkenésre. Ezt támasztja alá az az adat is, miszerint nő a saját célra vásárlók aránya a befektetőkhöz képest.

Először csökkent a lakások ára 2013 óta

Három pontot csökkent a Duna House Országos Lakásindex értéke 2017. I. negyedévében az előző év végéhez képest, reálértéken pedig stagnálást mutatnak a számok. További árcsökkenés azonban nem valószínű, amit a már említett keresleti növekedés is mutat.

Először csökkent a lakások ára 2013 óta

Országon belül továbbra is nagyok az árkülönbségek. A vidéki városokban a paneleket 170-180 ezer forintos négyzetméteráron, a tégla lakásokat 225-240 ezer forintos négyzetméteráron kínálják, Budapesten azonban mindegyik típusnál 300 ezer forint feletti árak jellemzők. A fővároson belül a belváros és a budai oldal a drágább, ahol a téglalakások esetében 500-600 ezer forint közötti átlagos négyzetméterárak jellemzők, míg a fővárosi panelek árai elhelyezkedéstől függően többnyire 300 és 400 ezer forint között mozog.

Először csökkent a lakások ára 2013 óta

Ami az áralkut illeti, a panellakások esetében az Észak-Alföldön volt lehetőség a legnagyobb alkura, ahol átlagosan 6 százalékot lehetett csökkenteni az eladási áron. A budapesti belvárosban nem szívesen engedtek az árakon, csupán 2 százalékos volt az alku mértéke. A tégla lakások esetében ugyanakkora volt a legkisebb és a legnagyobb alku nagysága is, mint a panelek esetében. A 6 százalékos alkura Észak-Magyarországon, a 2 százalékosra az Észak-Alföldön volt lehetőség. Házak esetében nagyobb, 6 és 9 százalék közötti engedményt lehetett elérni. Legtöbbet az Észak-Alföldön kényszerültek engedni az eladók, míg legkevesebbet Pesten.

Forrás

Főlap Ingatlan Először csökkent a lakások ára 2013 óta

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1139
Cikkmegtekintések találatai
332968

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 66 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz