Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Elképesztő felhőkarcolók, amik csak tervasztalon léteznek

Az évente megrendezett "Skyscraper Competition" versenyén azokat a felhőkarcolóterveket díjazzák, amelyekben a legkülönlegesebb formavilágú és funkciójú épületeket álmodják meg, de végül többnyire megmaradnak a koncepció szintjén. Az eVolo listáján 2017-ben 444 induló projekt közül választotta ki a zsűri a három legjobbat és a 22 különdíjast. Az alábbiakban ezek közül szemezgettünk.

2017 győztesei


A szegénységben élők aránya az elmúlt 30 év alatt 40-ről 20 százalékra csökkent a világon, Afrikában azonban még mindig nagyon jelentős számú rétegeket érint. Erre kínál megoldást a 2017-es verseny győztese, a Pawel Lipiñski és Mateusz Frankowski lengyel építészek által tervezett Mashambas Skyscraper projekt. A vertikálisan egymás fölé magasodó termőterületek lehetővé tennék, hogy egységnyi területen jelentősen több növényt tudjanak megtermelni.

Elképesztő felhőkarcolók, amik csak tervasztalon léteznek

Mashambas Skyscraper, Forrás: eVolo


A Vertical Factories in Megacities nevű projekt lett az idei év második helyezettje.
2025-re a 10 milliósnál nagyobb népességű városok száma 23-ról 36-ra fog emelkedni, a közeljövőben pedig az emberiség kétharmada is ehhez hasonló megacitykben élhet. A mostan városokban a szennyező és zajos gyárakat többnyire a városok szélén helyezik el, a jövőben azonban a megújuló energiával üzemelő gyárak akár a városok központjában is helyet kaphatnának. Ezt szimbolizálja az amerikai Tianshu Liu és Linshen Xie által megálmodott projekt.

Elképesztő felhőkarcolók, amik csak tervasztalon léteznek

Vertical Factories in Megacities, Forrás: eVolo


A verseny bronzérmese a két spanyol építész által megtervezett Espiral 3500 ötlete. Javier López-Menchero és Ortiz de Salazar az épülettel a túlzsúfolt dél-spanyol tengerpartra kínál megoldást, az épület kis alapterültének köszönhetően ugyanis több hely marad a parkoknak és más közterületeknek.

Korábbi évek érdekes projektjei


Kína az elmúlt évtizedekben hihetetlen modernizálódáson ment keresztül, ami az ott épülő különleges felhőkarcolókon is meglátszik. A városi lét terjedése azonban gyakran a hagyományos értékek és épületek eltűnésével jár. Ez az ellentét ihlette Yuta Sano és Eric Nakajima építészeket, akik 2016-ban egy különleges épületben tervezték egyesíteni a falusi és a nagyvárosi építészeti jegyeket. A Vertical Shanghai: Hyperlocal Monument Of The Global Housing Crisis nevű projekt a legmerészebb koncepciók egyike.

Elképesztő felhőkarcolók, amik csak tervasztalon léteznek

Vertical Shanghai: Hyperlocal Monument Of The Global Housing Crisis, Forrás: eVolo


Vietnám fővárosa Hanoi már évezredek óta lakott hely, ami az utóbbi időben jelentős népességnövekedést tudhat maga mögött. A beköltözők számát azonban nem követte az infrastrukturális fejlesztés, így hiába közelíti London népességét, a város élhetősége jelentősen elmarad az elfogadhatótól. A Lin Ruija által tervezett Hanoi Vertical Quarter torony ötlete a jobb életszínvonal lehetőségével kezdődött, abban ugyanis a lakások mellett különböző turisztikai látványosságok is helyet kapnának, amik a város történetét mutatják be. Az épület megvalósítása feltehetően dollármilliárdokat emésztene fel, így kicsi az esélye, hogy végül megvalósul.

Elképesztő felhőkarcolók, amik csak tervasztalon léteznek

Hanoi Vertical Quarter, Forrás: eVolo


New York látképét felhőkarcolók tucatjai alakítják, melyek formája többségében a hagyományos toronyházakét követi. A Jayong Shim, Dailong Ma és Tai Feng által tervezett Biomorph Skyscraper: Atmosphere Of The Place épülete azonban az emberek érzelmeire kíván hatni. Az épület egy totemoszlopként emelkeden ki az amúgy is magas környező toronyházak közül.

Elképesztő felhőkarcolók, amik csak tervasztalon léteznek

Biomorph Skyscraper: Atmosphere Of The Place, Forrás: eVolo


Londonban már most is vannak egyedi formavilágú felhőkarcolók, a legújabb azonban egy komplett városrészt érintő terv a High Density Urban Order, ami teljesen megváltoztatná a város látképét. A tervezők Lisa Albaugh, Ben Bourgoin, Jamie Edindjiklian, Roberto Jenkins és Justin Oh.

Elképesztő felhőkarcolók, amik csak tervasztalon léteznek

High Density Urban Order, Forrás: eVolo

Hazai versenyzők


A verseny történetében magyar győztest sajnos még sosem hirdettek, de 2010-ben a budai Millienárisról és a Wood Fesztiválról is ismert hazai építésziroda csapata is szerencsét próbált Moirae fantázianevű börtönnek megálmodott felhőkarcoló koncepciójukkal. 2011-ben pedig az Atelierarchitects csapata jutott el a döntőig mezőgazdasági felhőkarcoló koncepciójukkal.

2013.03.16 16:30 Elképesztő épületek egy párhuzamos világból

Forrás

Főlap Ingatlan Elképesztő felhőkarcolók, amik csak tervasztalon léteznek

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1138
Cikkmegtekintések találatai
327673

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 88 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz