Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Három év múlva nem lehet majd új lakást venni Magyarországon?

A csökkentett áfakulcs mindössze 2019. végéig szól, vagyis a fejlesztőknek még körülbelül 2 és háromnegyed évük van arra, hogy megépítsék és el is adják a lakásaikat. Az ez utáni időszak ugyanis igencsak problémás lehet a hirtelen megugró árak, és az így elmaradó kereslet miatt. A fentiektől való félelem azonban jóval korábban, már jövőre is visszafoghatja a beruházási terveket, vélhetően 2018-ban csak nagyon kevesen gondolkodnak új projekt indításán, csak a már elkezdett házaikat fejezik be. Hogy végül sikerül-e elérni, hogy a kedvezményes áfa időszaka meghosszabbodjon, még nem tudjuk, de az biztos, hogy ez az idei év egyik legnagyobb kérdése a lakáspiacon. Amennyiben ugyanis minden marad a korábban tervezettek szerint, ismét jelentős zuhanást figyelhetünk majd meg a lakásépítésekben.

Korábban megkérdeztük az olvasókat arról, hogy meddig szeretnék életben tartani az 5 százalékos áfakulcsot. Bár a felmérés egyáltalán nem reprezentatív, az minden esetre látható, hogy sokan szeretnék örökké csak ezt az egyjegyű számot látni, ha az újlakások áfájáról van szó. Ugyanakkor a válaszadók valamivel kevesebb, mint a fele a határozott idejű áfa-csökkentés mellett szavazott. 20 százalék szerint még pár év kellene 2019. december 31-e után is a kedvezményes kulccsal, ugyanakkor 16 százalék most azonnal felemeltetné az áfát 27 százalékosra.

Három év múlva nem lehet majd új lakást venni Magyarországon?


Az biztos, hogy az idei év égető kérdése lesz a kedvezményes áfa időtartama, és a kormánynak legkésőbb az év végéig be kellene jelentenie a hosszabbítást, ha a beruházások eddigi ütemben történő folytatódását szeretné. Jövőre projektet kezdeni ugyanis a 2019 év végéig szóló áfa-csökkentés mellett jelentős kockázat lehet. A házat előbb meg kell terveztetni, majd meg kell találni megfelelő kivitelezőt az építésre, ami a jelenlegi piaci körülmények között különösen bajos lehet. Ráadásul finanszírozást is nagyon nehéz lehet biztosítani a jövőre indított projektekre, a bankok nagyon óvatosak, és igyekeznek alaposan megvizsgálni a beruházás várható kimenetelét, ha pedig jelentős bizonytalanságot látnak a lakások értékesítését illetően nem adnak hitelt.

Ráadásul joggal félhetnek a későbbi értékesítési volumenektől, az a lakás ugyanis, ami 2019. december 31-ig nem kel el, vélhetően hosszú ideig a fejlesztő nyakán maradhat, vagy csak nagy veszteségekkel tudja értékesíteni őket. Az áfa ismét 27 százalékosra emelése jelentősen megemeli ugyanis a bruttó eladási árat, amit a vevők nem lesznek hajlandóak vagy egyszerűen nem tudnak megfizetni. Egy most 500-600 ezer forintos bruttó négyzetméteráron kínált lakás ára például 600-725 ezer forintra ugorhat hirtelen, ami egy 55 négyzetméteres lakás esetében 5,5-6,9 millió forintos árnövekedést jelentene.

Visszaköszönhet a múlt


Bár most sok újonnan alakult vállalkozás épít lakásokat, azért szép számmal vannak olyanok, akik a válság előtt is itt voltak a piacon. Ők pedig jól emlékeznek 2008-ra. A hihetetlen nagyságban bedőlő építőipari cégek jelentős része ugyanis pont a lakásszektorban tevékenykedett. Akik pedig a múltban már megégették magukat, biztosan óvatosabban állnak a projektindításhoz 2018 után. De nem csak a fejlesztők, hanem a kivitelezők sem szívesen vállalhatnak el az utolsó határidőre elkészülő házat, - épp a múlt tapasztalatai alapján - félve attól, hogy végül nem fizetik ki őket, ha a projekt csúszik.

2019 után a múltat idézhetik majd az esetlegesen félbeszakadt építkezések, vagy a csődöt jelentő fejlesztők, miközben sok vevő csak futhat a pénze után, ha nem körültekintően választotta meg a projektet ahol vásárolt.

Mi jöhet 2019 után?


Amennyiben az áfakulcs csak 2019 év végéig marad 5 százalékos, úgy bár lesz egy mesterségesen generált miniciklus a lakásépítésekben (ezt a felívelést látjuk most), de végül hosszú távon minden visszaáll a régi kerékvágásba. A lakásépítések szintje ismét visszasüllyed, és egészen addig nem is várható majd nagyobb emelkedés, amíg az árak nem nőnek további jelentőset, mellyel már profitábilisan megvalósíthatóak a beruházások. Most éppen szárnyal a lakáspiac, de az árak növekedése lassul a használt lakások piacán, és nem tudjuk mi lesz három-négy múlva.

Három év múlva nem lehet majd új lakást venni Magyarországon?


Ha néhány évvel még kitolják a határidőt 2019 után, akkor átmenetileg tovább folytatódhat az építési hullám, de határidő előtt egy-két évvel szintén hasonló probléma előtt állhatunk.

Forrás

Főlap Ingatlan Három év múlva nem lehet majd új lakást venni Magyarországon?

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1283
Cikkmegtekintések találatai
433770

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 43 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz