Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Soha nem látott magasságban a lakásárak!

Tovább élénkült a lakáspiac 2016. IV. negyedévében, így eddig soha nem látott magasságokba emelkedtek az árak. A KSH oldalán elérhető előzetes számok szerint tavaly az utolsó negyedévben a használt lakások esetében a tiszta árváltozás 1,5 százalékos volt, míg az újépítésű lakások esetében 2,5 százalékos drágulásra került sor. Ezzel együtt a tavalyi évben a használt ingatlanokat közel 10 százalékos, míg az új lakások piacát közel 9 százalékos drágulás jellemezte.

A KSH oldalán már elérhetőek az előzetes számok a lakásárak alakulásával kapcsolatban, bár a hivatalos közleményre még várni kell. Ennek értelmében tovább folytatódott a rally az ingatlanpiacon, az árak ismét emelkedtek.A növekedés mértéke a használt lakások esetében 1,5 százalékos volt, míg az újépítésű lakásoknál 2,5 százalékos negyedéves drágulás volt megfigyelhető. A számok azonban azt mutatják, hogy a használt lakáspiacon a növekedés azért lassulni látszik, a második negyedévben az előző negyedévhez képest 9,6 százalékkal mentek fel az árak, a harmadik negyedévben már csak 3,4 százalékkal, míg az utolsó negyedévben tovább csökkent a növekedési ráta.

Soha nem látott magasságban a lakásárak!


Összességében 2015 utolsó negyedévéhez képest a tiszta árváltozás a használt lakások esetében 9,7 százalékos volt 2016 végéig, míg az újlakások körében 8,9 százalékos árnövekedés volt tetten érhető. Az árak emelkedése mérséklődött 2015-höz képest tehát, ekkor ugyanis 12,2 százalékkal növekedtek a lakásokért fizetendő összegek a használt ingatlanok esetében, és 10,5 százalékkal az újépítésűek esetében.
A növekedés ugyanakkor magasabb volt még így is a 2014-ben tapasztaltnál.

Összességében a 2013-as mélyponthoz képest a használt lakásokért közel 34 százalékkal kellett többet fizetnie a vásárlóknak 2016 végén, míg az újépítésű lakások iránt érdeklődők 23,6 százalékkal magasabb árakkal szembesülhettek tavaly decemberben. Ráadásul az árak szintje mind a két esetben megdöntötte a 2008-as csúcsot, a használtak 9,2 az újak pedig 11,1 százalékkal drágábbak, mint a válság előtt, vagyis ez az eddigi legmagasabb árak a hazai lakáspiac történetében.

Soha nem látott magasságban a lakásárak!
A kedvező makrogazdasági környezet hatására jövőben a lakásárak növekedése vélhetően tovább folytatódhat, bár mértéke valószínűleg a 4. negyedéveshez áll majd közelebb, vagy innen lefelé mozdulhat el.

Továbbra is igaz azonban, hogy az árnövekedés különbözően érinti az ország egyes területeit. Az országos átlagot elsősorban a budapesti lakáspiac drágulása húzza fel, míg a kis eldugott vidéki falvakban sokkal kisebb emelkedés érzékelhető, de lehetnek olyan területek is, ahol inkább stagnálnak az árak. Ez a kettősség a jövőben is jellemző lehet a hazai piacra, vagyis a növekedés továbbra is Budapesten vagy a nagyobb városokban figyelhető majd meg leginkább.

Forrás

Főlap Ingatlan Soha nem látott magasságban a lakásárak!

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1283
Cikkmegtekintések találatai
433807

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 54 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz