Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Kíváncsi vagy, hol emelkedhetnek még a lakásárak?

Az eddigi növekedés enyhülését várják a szakértők a lakáspiac szinte minden területén, országosan azonban jelentős különbségek vannak. Míg Budapesten a használt és az új építésű lakások ára - kisebb ütemben - tovább emelkedhet, addig a családi házak estében fokozatosan megállhat a növekedés. A Portfolio Ingatlan első alkalommal készítette el a hazai lakáspiaci hangulatról szóló felmérését, melynek során a szakma leghitelesebb szereplőinek véleményét kérdeztük meg a piacon az elmúlt és a következő hat hónapban várható árakról és a jellemző trendek alakulásáról.

A feltett 36 kérdés mindegyikére az alábbi öt választ lehetett adni: erős csökkenés, csökkenés, nincs változás, emelkedés, erős emelkedés. A kérdések az ország különböző jogállású településeire vonatkoztak Budapesttől a kisebb városokig és falvakig, témájukban pedig az árak és a kereslet változására irányultak. A megkérdezettek a kérdések nagy részénél egymáshoz hasonló válaszokat adtak, mindössze két esetben fordult elő, hogy az öt lehetőség közül négyféle válasz is érkezett. Általánosságban elmondható, hogy a szakértők egyre óvatosabbak a várható növekedéssel kapcsolatban, bizonyos szegmensekben pedig már egy stabilizálódó piacot vizionálnak. Az árakkal és a kereslettel kapcsolatban továbbra is Budapest esetében voltak a legoptimistábbak, ezt követték a megyeszékhelyek/megyei jogú városok, majd a kisebb városok és a falvak.

Kíváncsi vagy, hol emelkedhetnek még a lakásárak? A lakásárak és a főbb lakáspiaci mutatók várható alakulásával a Portfolio Ingatlanmagazin legújabb száma is foglalkozik, amelyben olyan témák is szóba kerülnek mint a most épülő legújabb lakásprojektek, a lakáshitel-felvétel kérdései vagy az alternatív lakásépítés lehetőségei. A legújabb ingatlanmagazin már kapható a Portfolio könyvesboltjában és hamarosan az újságárusoknál is elérhető lesz.

Egyre kisebb a budapesti lakásárak növekedése


A megkérdezett szakértők 90 százaléka a budapesti tégla és panellakások esetében is áremelkedésre számít a következő 6 hónap során, ennek mértéke azonban alacsonyabb lehet az előző félévben tapasztaltnál. Ugyanez a fővárosi családi házakról már nem mondható el, ott a megkérdezettek kevesebb, mint harmada vár csak további áremelkedést, a többség szerint lassan megállnak az árak. A megyeszékhelyek esetében a társasházi lakásoknál csak 60 százalék gondolja, hogy tovább nőhetnek az árak, míg a családi házaknál mindössze minden ötödik szakértő számít további áremelkedésre. A kisebb városokkal és községekkel kapcsolatban pesszimistábbak voltak a szakértők. A megkérdezettek mindössze 10 százaléka gondolja azt, hogy abban a szegmensben is az árak emelkedése várható.

Kíváncsi vagy, hol emelkedhetnek még a lakásárak?

Megyeszékhelyeken az új építésűeké a jövő


A megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban a tégla- és a panellakások esetében is egyre kisebb a várható áremelkedés, az új építésű lakásoknál azonban valamivel nagyobb ütemben nőhetnek még az árak. Az új lakások áraiban 10-ből 9 szakértő szerint még van tér a növekedésre. A megyeszékhelyek családi házainál azonban szinte mindegyik szakértő az árak stabilizálódására számít, és sem a keresletben, sem az albérletek áraiban nem várnak jelentős elmozdulást.

Kíváncsi vagy, hol emelkedhetnek még a lakásárak?

Stagnáló kistelepülések


A kistelepülések többségében nem következett be a budapestihez hasonló árrobbanás és ebben a következő hat hónapban sem várható változás. Az ország kisebb településein mind a lakások, mind a családi házak áraiban stagnálásra számít a többség, de egyesek szerint enyhe árcsökkenés is bekövetkezhet. A kisvárosi és községi ingatlanok iránti kereslet szintén az elmúlt hat hónaphoz hasonlóan alakulhat.

Stabilizálódó bérleti díjak


A lakások bérleti díjai az eladási árakkal párhuzamosan jelentős emelkedésen vannak túl, a következő hat hónapban viszont már ebben a szegmensben is stabilizálódhat a piac. Mind Budapesten, mind a megyeszékhelyeken a megkérdezettek mintegy 80 százaléka nem számít további bérleti díj emelkedésre.

Kíváncsi vagy, hol emelkedhetnek még a lakásárak?

Továbbra is a főváros húzza a piacot


Az általános piaci optimizmus összességében továbbra is megvan, bár többségében még mindig Budapestre korlátozódik. A befektetési célú vásárlók aránya várhatóan nem fog emelkedni, a külföldi vásárlók számában azonban a enyhe növekedés jöhet. A vásárlásokhoz kötődő hitelfelvétel aránya ugyanakkor szinte az összes szakértő szerint emelkedni fog a következő hat hónap során.

Kíváncsi vagy, hol emelkedhetnek még a lakásárak?

Noha a lakáspiac hanyatlásától egyelőre nem kell tartani, a megkérdezett szakemberek egyetértenek abban, hogy az elmúlt két-három év töretlen optimizmusa fokozatosan alábbhagy majd, így az árak növekedése is egyre mérsékeltebb lesz. A szakértők válaszainak részletesen átlagolt kiértékelését az alábbi ábrán nézhetjük meg:

Kíváncsi vagy, hol emelkedhetnek még a lakásárak?

A felmérésben az alábbi szakemberek vettek részt:


Balogh László - Ingatlan.com, Csider László - PRO-Rata, Fischl Ákos - OTP Jelzálogbank, Dr. Hajnal István - Grant Thornton, Horváth Áron - ELTINGA, Kricsfalussy Tamás - Metrodom, Mester Nándor - Otthontérkép, Pálfi Péter - MRICS, Rutai Gábor - Duna House, Valkó Dávid - OTP Ingatlanpont és a Portfolio Ingatlan elemzői

Forrás

Főlap Ingatlan Kíváncsi vagy, hol emelkedhetnek még a lakásárak?

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1139
Cikkmegtekintések találatai
332919

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 44 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz